giovedì 30 dicembre 2010

Alla scoperta dei fiocchi di avena / Płatki owsiane na bogato

Polska wersja językowa znajduje się na końcu przepisu

Questa è la nostra colazione preferita. I fiocchi di avena sono una risorsa per le nostre colazioni. Infatti si preparano in 10 minuti e possono essere cucinati in un sacco di modi possibili. 


I fiocchi di avena sono un cereale veramente interessate, pare infatti che facciano bene a tutto : ) Poi hanno pochi grassi e molti carboidrati... insomma proprio quello che ci vuole per la colazione. Questo cereale è molto conosciuto nei paesi nordici (compresa la Polonia) dove si vendono anche delle bustine preconfezionate. In Italia non è facilissimo trovarli infatti noi li compriamo nel mercato etnico di Roma. Tuttavia ho visto che ultimamente si iniziano a vendere anche al supermercato.


Questa che presentiamo oggi è una delle varianti che ci prepariamo a colazione. Poi si possono anche fare con i frutti di bosco, con mela, cannella e cardamomo (il mio preferito) o come vi viene in mente di prepararli.  Comunque per preparare dei fiocchi come questi qui avete bisogno di :
  • 100 g di fiocchi di avena
  • una tazza di latte (piu o meno)
  • 1 mela 
  • cannella
  • uvetta , miele e nocciole a piacere
Per cuocerli è molto semplice... la mattina, prima di andare in bagno per prepararvi, tagliate la mela a cubetti, mettete i fiocchi in una pentola e li coprite di latte. Scaldateli a fuoco basso così avrete il tempo di lavarvi i denti : )
Quando bolle il latte aggiungete la mela, l'uvetta, le nocciole, la cannella e il miele finché non siete soddisfatti del sapore. Dopo una decina di minuti quando i fiocchi sono diventati morbidi (ma non papposi!) spegnete il fuoco e mettete il tutto in una ciotola per fare una colazione da re. Buona colazione.

Płatki owsiane na bogato
Czy wiecie, że w rankingu najzdrowszych pokarmów świata owsianka zajmuje 3 miejsce tuż za owocami palmy acai i czosnkiem? Co więcej, owies zawiera też substancje działające antydepresyjnie i likwidujące zły nastrój!!! Osobiście nie wyobrażam sobie lepszego sposobu na rozpoczęcie (w szczególności jesienno-zimowego) poranna niż miska przepysznych płatków owsianych polanych miodem :)

  • 100g płatków owsianych górskich
  • jabłko pokrojone w kostkę
  • około szklanki mleka (w czasie gotowania płatki muszą być przykryte przez mleko)
  • miód
  • cynamon
  • rodzynki i orzechy np. włoskie
Ogromnym plusem takiego śniadania jest to, że pozwala ono na umycie zębów, uczesanie się i ubranie się w czasie jego przygotowywania :) Wystarczy pokrojone jabłka razem z płatkami zalać mlekiem i pozostawić je na jakieś 5 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Następnie należy dodać dość sporo cynamonu, miód, bakalie (ilość każdego ze składników zależy od osobistych upodobań) i gotować całość przez kolejne 5 minut. Płatki powinny być miękkie (czasami jest potrzebna większa ilość mleka), ale nie rozgotowane. Smacznego!

1 commento:

  1. Witaj,
    powstał pomysł stworzenia osobnego miejsca w sieci, gdzie znajdowałyby się wyłącznie 'owsiane przepisy' kulinarne - A te, które Pani opublikowała na swym blogu wydają się nam bardzo ciekawe! Zatem - uprzejmie prosimy o pozwolenie zamieszczenia ich (oraz każdego takiego kolejnego; w formie oryginalnej, wraz ze zdjęciem) w naszym wspólnym Królestwie Owsa - Owsiankowie!
    Oczywiście źródło zostanie wyraźnie zaznaczone :)
    Liczymy na pozytywną odpowiedź w komentarzach pierwszego posta na blogu - owsiankowo.blogspot.com
    Pozdrawiamy serdecznie,
    Owsiankowi Smakosze

    RispondiElimina